IZLET V DOBERDOB

posted in: DOGODKI | 0

DRUŠTVO UPOKOJENCEV GROSUPLJE
VABI ČLANE DRUŠTVA

na izlet  v

DOBERDOB –  SREDPOLJE

(REDIPUGLIA) in OGLEJ
v sredo  19. aprila 2017

Pot nas bo vodila na Primorsko, kjer bomo prestopili slovensko-italijansko mejo in se pri Monfalconu (Tržič) usmerili proti Doberdobski planoti. V kraju Doberdob živi, tako kot nekdaj, še vedno veliko zavednih Slovencev, ki s svojim župnikom vztrajajo s slovenskim govorom. Tu si bomo ogledali spomenik padlim v 1. svetovni  vojni odkrit nedavno s strani slovenskega predsednika.

Po ogledu  bomo vožnjo nadaljevali v Sredpolje, kjer si bomo ogledali veliko vojaško grobnico italijanskih in avstro-ogrskih vojakov, padlih med 1. svetovno vojno. Slišali bomo mnogo znamenitosti iz časa, ko so ob reki Soči bobneli topovi in so naši pradedje osamljeni umirali na Sorški fronti.

Sledila bo vožnja v Oglej (Aquileia), ker so pod oglejsko cerkveno oblastjo dolga stoletja spadale tudi slovenske pokrajine. Ogledali si bomo staro baziliko s čudovitim talnim mozaikom s krščanskimi simboli iz 4. stoletja.

Po povratku domov bo v poznih popoldanskih urah kosilo v Starem gradu v Senožečah.

Odhod ob 7.00 uri izpred avtobusnega postajališča na Adamičevi cesti (Adamičev spomenik) .  

Cena izleta je 30 € na osebo.

Udeležnci izleta morate imeti veljavni osebni dokument (potni list ali osebno izkaznico).

Prijave s plačilom za izlet sprejemamo  do petka 14 . aprila 2017 v prostorih društva v sredo in petek od 9. do 11. ure, lahko tudi na telefon štev.  01 7872 739 in 031 351 408

Izlet na lastno odgovornost.

DU Grosuplje